Za normálních okolností bychom v tuto chvíli v Divadle Kolárka měli za sebou měsíc intenzivního zkoušení – tři až čtyři zkoušky týdně, plus víkendová soustředění a před sebou ještě další měsíc a půl v tomto tempu. Vše mělo vyvrcholit v neděli 14. 6. 2020 v Dělnickém domě premiérou inscenace Mlčení Bohuslava Martinů.
Pro Kolárku jde o výjimečný projekt, jak naznačuje už neobvyklé místo plánovaného prvního uvedení. Zatím nikdy jsme nezkoušeli tak velký projekt. Mlčení Bohuslava Martinů, ve kterém se spojuje činohra s operou, připravujeme více než dva roky. Jde o původní dílo činoherně připravované režisérem Janem Doleželem a dramaturgyní Evou Petrželovou, za hudební část je zodpovědný dirigent Dominik Pernica. I obsazení inscenace je v kontextu města Blanska mimořádné – vystoupí pět činoherců, čtyři sólisté a třicetičlenný pěvecký sbor za doprovodu komorního orchestru.
Téma je jasné, život a dílo Bohuslava Martinů, ale nepůjde o tradiční životopisné portrétování jedinečného moravského skladatele – tématem bude samotné tázání po tom, jestli je vůbec možné o tak velké osobnosti cokoliv říct, aniž bychom jejího génia umenšili, ve snaze zviditelnit sami sebe.
Nyní je tedy naše zkoušení pozastavené, ale nikoliv zrušené, činnost na přípravě Mlčení Bohuslava Martinů se alespoň v částečné intenzitě obnoví hned, jak to bude možné. Vzhledem k aktuálním okolnostem doufáme, že se premiéra uskuteční v podzimních měsících letošního roku.

Za celý tým připravované inscenace
Jan Doležel